Przejdź do treści

Smaki Gminy Babimost – edycja pierwsza

W gminie Babimost odbyły się „Smaki Gminy”, konkurs kulinarny, w którym uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (m.in. produkty mleczne, miody)
  2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe i warzywne, wyroby cukiernicze)
  3. Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe i alkoholowe)

Laureaci konkursu:

  • W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego I miejsce zajęła Pani Grażyna Trocholepsza z Podmokli Małych za zupę dyniową. Wyróżnienia otrzymały: Pani Monika Jarysz z Nowego Kramska za zrazyoraz Wioletta Konieczna z Babimostu za kwaśne jaja.

  • W kategorii produktów pochodzenia roślinnego I miejsce zdobyła Pani Adela Gaweł z Podmokli Małych za wietrzniki (ptysie). Wyróżniona została Pani Grażyna Trocholepsza za kompot z dyni.

  • W kategorii napojów regionalnych I miejsce zdobyła Pani Stanisława Kasprzyk z Babimostu za wino z pigwy, natomiast wyróżnienie otrzymała Pani Maria Baumgard z Lasek za nalewkę z wiśni.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki.

Skip to content